Komputertan

Legközelebb

Mikor: 2021.04.19 hétfő, 20:00

A témák, amiket már feldobtatok: Goole Docs, shared

Itt lesz a buli: » csatlakozás, belépés, hajrá »

Ez mi ez

Elmondom nektek, hogyan működnek a komputerek. Kérdezzetek bátran, alap és közepes szinten sokmindenhez értek, néhány dologban egész jó vagyok, amihez meg nem értek, ahhoz majd hívunk szakembert.

Azt szeretném, ha lelátnátok a medence aljára. Aki tudja, mi van az alsóbb régiókban, az bár lehet, hogy sosem fog belenyúlni azokba, de sokkal magabiztosabban fog mozogni egy felsőbb szinten, mert tudni fogja, miből készült, hogyan működik. Aki ismeri, hogyan épül fel egy platform, nem lesz beleszorítva abba, mert tudni fogja, mi van eggyel lejjebb, hol vannak az átjárások.

Aki kezdő, annak el tudom mondani, hogyan működnek a komputerek, hogyan épül egymásra az a sok réteg, aminek az alja az elektronika, a teteje meg a Facebook a böngészőben. A haladóknak tudok mesélni érdekes dolgokról, mint a natív és az embedded programozás szépségei. Ha belefutottál valamibe, és nem érted, vagy van egy gyanúd, hogy amit olvastál, nem teljesen frankó, megvitatjuk, megfejtjük a rejtélyt. Legtöbbször régi technológiákon fogom elmagyarázni a dolgokat, azok kevésbé szerteágazóak, tananyagnak tökéletesek.

Az egész projekt még kísérleti stádiumban van, és bár csak kevés tapasztalatom van az oktatásban, pár dolgot azért most is tudok. Az egyik, hogy egy-egy alkalom nem leszthosszú. 40-50 peret szánok rá. A másik az, hogy nem fogunk konkrét, praktikus dolgokat tárgyalni, arra ott van a StkOv, persze az első iránymutatást megkapjátok. Nem fogok házi feladatot sem adni. Az egyes alkalmak nem fognak egymásra épülni, bárki bármikor bejöhet, nem marad le semmiről. Nem riadok vissza ugyanazt elmagyarázni többször, ha többször megkérditek, többször megválaszolom. Ha nem értetek valamit, addig fogjuk forgatni, amíg le nem esik mindenkinek. Amúgy néhány erős matekos rész kivételével minden meglehetősen egyszerű, a nehézséget az jelenti, hogy rengeteg minden van, és köztük még több kapcsolódási pont van.

A szeánszokat a járványkorszaknak megfelelően online tartjuk, a technikai feltétel egyszerű: csak egy számítógép vagy mobil eszköz kell, kamerával-mikrofonnal illetve modern böngészővel felszerelve (meh, Firefox-on nem megy). Képet-hangot nem rögzítünk, legfeljebb később csinálok valami audovizuális kontentot, összeszedettebb formában.